En reise i norsk industri og arkitekturhistorie

Fra 6059 NOK

per person

Bestill nå

3 netter/4 dager. Dykk inn norsk industrihistorie og opplev en evolusjon som strekker seg over ett helt århundre. Turen tar deg gjennom spektakulær natur og storslått historie. Bilferie med overnatting og måltider.

Følg fotsporene til Norsk Hydro, opplev enestående arkitektur, og se hvordan den storslåtte naturen har formet industrien i Norge.

 


Denne pakken inkluderer:

  • 1 overnatting på Rjukan Admini Hotel med frokost
  • 1 overmatting på Energihotellet med frokost
  • 1 overnatting på GamlaVærket med frokost
  • Middag hver kveldDag 1: Ankomst Rjukan Admini Hotel

 

Kortferien starter på Rjukan, som ikke bare spilte en stor rolle i Norsk industrihistorie, men også for hele verden. Rjukan finner du ca. 180 km fra Oslo, med en kjøretid på rundt 2,5 timer.

 

Rjukan og Notodden var åsted for Norsk Hydros pionervirksomhet i norsk og internasjonal sammenheng innen utvikling av den elektrokjemiske industrien. Historien om Norsk Hydro med pionerene Sam Eyde og Kristian Birkeland er mangfoldig og fascinerende. Som verdensarv kan regionen fortelle om industrieventyret der vannet blir gjort om til elektrisk kraft, og der kunstgjødsel ble produsert for en voksende befolkning i verden.

 

Frem til sommeren 2015 tilhørte Rjukan Admini Hotel Norsk Hydro og ble brukt som selskapets representasjonsbolig. Bygningen ble bygget i 1908 og ble tegnet av arkitekt Thorvald Astrup. Blant gjestene finner vi opp igjennom årene alle Norges konger og deres familier samt andre prominente gjester. Sjekk inn og nyt de herskapelige omgivelsene og en reise tilbake i tid.


Sett av tid til et besøk på Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork, som representerer mye av Norges industrieventyr fra forrige århundre. I tillegg er Vemork stedet for den krigshistorisk berømte Tungtvannsaksjonen som er filmatisert en rekke ganger. Opplev det som en gang var verdens største kraftstasjon, og som nå står på UNESCOs verdensarvliste som del av Rjukan-Notodden Industriarv. Norge hadde aldri vært det samme uten.

 

På kvelden serveres en deilig middag i Rjukan Adminis særegne spisesal.


 

Dag 2: Industrihistorie på Rjukan og videre til Energihotellet

 

Etter frokost har du muligheten til å oppleve mer av industrihistorien i området.

 

I høysesongen kan du oppleve Rjukanbanen, eller besøke fergene D/F Ammonia og MF Storegut som ligger ved Mæl Stasjon. Ta en spasertur gjennom sentrum av Rjukan og se de godt bevarte arkitekthusene i tillegg til et velholdt industriområde. Krossobanen tar deg fra foten av fjellet og opp til Hardangervidda slik den har gjort siden 1928, da Hardangervidda var det eneste stedet befolkningen på Rjukan kunne få sol i vinterhalvåret.

 

Denne verdensarven er omgitt av vakker natur i alle retninger, og er perfekt for fjellturer gjennom hele året. Vi kan heller ikke glemme Gaustatoppen, kanskje Norges vakreste fjell! Fjellet er i det minste det mest tilgjengelige med Gastabanen som tar deg opp til toppen inne i fjellet.

 

Etter å ha opplevd det du vil på Rjukan går turen videre til Suldal og Energihotellet. Her får du oppleve den unike funkisarkitekturen tegnet av Geir Grung for Norsk Hydro på 60-tallet. I tillegg bor du tett på naturen med et innblikk i vannkraftproduksjonen som har vært med på å forme det moderne Norge. Energihotellet ligger ca. 170 km fra Rjukan med en kjøretid på rundt 2,5 timer. Se kjørerute her.

 

Hotellet har i dag 31 rom fordelt på to bygg. Hovedbygget «Originale Grung» ble oppført på 1960-tallet og er tegnet av Geir Grung i forbindelse med utbyggingen Røldal-Suldal Kraft – som regnes som et av Grungs fremste verk. Denne delen av hotellet var tidligere «messa» til Norsk Hydros kraftanlegg og har blant annet originale 60-talls møbler og en elegant gullpeis intakt. 

 

Bli kjent med Geir Grungs arkitektur og den innvirkningen den har hatt på Nesflaten. Grungs arkitektur representerte en kraftfull modernisme, preget av brutalismens kjennetegn. Røldal og Suldal Kraftanlegg ble tegnet av Grung på 60-tallet og offisielt åpent i 1968. I en kåring av Morgenbladet havnet anlegget på 7. plass som en av 12 viktigste byggverkene i etterkrigstiden. Ta en kikk rundt i Kilen der du kan se både "Ufoen" (driftssentralen) og bolighusene.

 

På kvelden serveres middagen med majestetisk utsikt og personlig historieformidling foran hotellets unike gullpeis.

 


 

Dag 3: Historie og arkitektur på Energihotellet og unike impulser i vest
 

Etter påfyll av energi med en god frokost på dag 3 foreslår vi en 45 minutters kjøretur til Almannajuvet, som ligger langs arkitekturrundturen på Nasjonal Turistveg Ryfylke. Her kan man oppleve Peter Zumthors spektakulære anlegg og zinkgruvehistorien som formet Sauda-samfunnet. Installasjonen består av museumsbygningen, en kafé og toalett.

 

Fra Almannajuvet går turen til urbane Sandnes og Gamlaværket.

 

GamlaVærket er et urbant gjestehus for alle sanser. I den gamle mursteinsfabrikken fra 1783 finner du et av Norges mest særpregede hotell, med mye historie og herlig atmosfære. Bygget startet livet som en tak- og mursteinsfabrikk og var den første industrifabrikken i Rogaland. I de omhyggelig renoverte fabrikklokalene får du et autentisk innblikk i norsk industrihistorie.


 

Dag 4: Utsjekk og nye eventyr

 

Etter turens siste hotellfrokost er det klart for utsjekk. Bli gjerne værende i området og nyt mer av det som finnes i umiddelbar nærhet. Eller kanskje du vender snuten ut på nye eventyr? Enten du reiser nord, øst eller sør vil du finne et hav av unike opplevelser i kort avstand. Hvem vet, kanskje finner du ditt neste eventyr hos oss?